Polijsten Informatie

Het polijsten van een auto was vroeger een hele klus. Met de huidige producten en technieken wordt het steeds gemakkelijker gemaakt om zelf je auto te kunnen polijsten. Met de komst van youtube is het leren polijsten alleen maar gemakkelijker geworden en voor een steeds groter publiek toegankelijk gemaakt. 

Polijstmachines
Het begint eigenlijk met de keuze van een polijstmachine.

Voor het aanbod van polijstmachines hebben wij hebben gekozen voor de merken 'Polishing Power' en Liquid Elements. Twee merken met een zeer goede prijs kwaliteit verhouding.

Polishing Power fabriceert al jaren lang excentrische polijstmachines (dap) en dat merk je. Polishing Power levert zeer stabiele en krachtige machines. Hoge kwaliteit, weinig fibratie en veel kracht. Precies dat je wat je nodig bent. 
Liquid Elements is een duits bedrijf die in eigen huis hun producten ontwikkeld. Fijne machines voorzien van duitse degelijkheid. Voor de beginnende polijster is het handig dat deze machines zijn voorzien van een waarschuwingslampje wanneer je teveel druk uitoefent op de machine.

 

Roterend en/of Excentrisch
Tegenwoordig wordt er steeds meer gebruik gemaakt van excentrische polijstmachines. Deze machines draaien niet simpelweg rondjes maar gaan ook heen en weer (vergelijkbaar met een hoepel om je lichaam laten draaien). Een gewone polijstmachine wordt ook wel roterende machine genoemd omdat deze alleen maar rondjes draait. De excentrische polijstmachines worden ook wel dual action polijstmachines genoemd. Over het algemeen wordt aangenomen dat een roterende machine sneller lakdefecten kan verwijderen, met de huidige dual action polishers is dit verschil zeer minimaal en kan in veel gevallen met een dual action polisher dezelfde resultaten worden behaald. Het voordeel van een dual action polisher is dat hij minder warmte creëert en minder snel polijsttekeningen achter laat in de lak waardoor je als (beginnende) polijster met minder risico een mooier eindresultaat kunt behalen. In theorie zou met een roterende machine sneller resultaat gehaald worden.

Uitslag van excentrische machine
Bij de beschrijvingen van de polijstmachines wordt gesproken over de (uit)slag van de machines, dit geeft aan hoeveel de machine heen en weer gaat. Een grotere uitslag betekend dat je meer werk in 1slag gedaan krijgt omdat er een groter oppervlak in 1x wordt bewerkt. Het nadeel hiervan is dan weer dat je iets minder nauwkeuriger kunt werken. Een grotere slag betekend dus dat je een groter oppervlak in 1x kunt bewerken en dus sneller resultaat kunt boeken maar hierdoor ook minder nauwkeurig kunt werken op kleine oppervlaktes, langs randen en hoeken. Wij verkopen machines met 8mm of 15mm slag. Voor de grote oppervlaktes is de 15mm dus heel plezierig, voor de kleinere oppervlaktes, of langs randen en hoeken is de 8mm fijner om mee te werken. Als je voor 1 machine kiest is de 8mm excentrische machine waarschijnlijk de beste keuze. Wil je een stapje verder dan is de combinatie van een 15mm slag machine met een mini polisher natuurlijk helemaal perfect. 

Wattage
Naast de uitslag van de machine is het ook belangrijk om te kijken naar de wattage van een machine. De instap machines beginnen bij ongeveer 500watt. Voor auto's met een zachte lak (Veel aziaten en soms fransen) en beginners is 500watt prima om kennis te maken met het polijsten. Voor auto's met een hardere lak of wil je zeker wel vaker eens een auto polijsten dan is een machine met 900watt of meer zeker wel aan te raden. Door de extra kracht van de motor blijft de polijstpad beter draaien en dus beter zijn werk doen. Het prijsverschil is niet enorm groot, meteen starten met een hoger wattage is dus zeker het overwegen waard. 

 

Polijstmiddel en polijstpads
Vervolgens moet er nog een keuze gemaakt worden in polijstmiddel en polijstpad. Beide zijn er in verschillende gradaties. Grof polijstmiddel haalt snel krasjes weg, Fijn polijstmiddel laat je lak heel mooi glanzen. Tussen grof en fijn zit nog een hele range aan verschillende middelen. Daarbij zijn verschillende polijstpads te combineren, ook die zijn er namelijk van grof naar fijn of van hard naar zacht. Verschillende combinaties zijn daarmee ook mogelijk, een medium polijstmiddel is iets sterker te maken door er een harde/grove polijstpad bij te pakken.... of je maakt de medium polish juist iets minder sterk met een zachte/fijne polijstpad, enzovoorts.

Afronden
Na het polijsten adviseren we om je mooie glanzende lak goed te beschermen zodat je zo lang mogelijk kunt genieten van je stralende lak. Beschermen doe je met een wax, sealant of coating o.i.d.