Wax, Coating & Bescherming info

Onze auto's krijgen nogal wat te verduren. Weersinvloeden, dierlijke uitwerpselen, insecten, vuiligheid in de lucht en zelfs de zon heeft een slechte invloed op de lak van je auto. Natuurlijk willen we onze trots zo goed mogelijk beschermen. Op deze pagina vind je dan ook een variatie aan  Wax, sealant en coating om het lakwerk van je auto te beschermen.

Waarom beschermen
Wax of een andere bescherming zorgt er eigenlijk voor dat er een extra laagje op je lak ontstaat. Hierdoor kan vuil en water minder goed hechten. Vaak zie je ook bij een vers beschermde auto dat het water heel mooi van de lak parelt. Dit parelende water kan ook vuil afvoeren. Daarnaast hecht het vuil ook minder goed aan een gladde, beschermde lak. Door het laagje wat je toevoegt wordt je lak ook minder snel aangetast door uv straling, vogelpoep, zure regen, schurend zand, stooizout en nog veel meer invloeden van buitenaf. Door je lak te beschermen blijft deze dus langer mooi, goed voor je eigen (rij)plezier en zeker ook goed voor de restwaarde van je auto.
- kleur en glansbehoud / verrijking
- bescherming tegen de zon (en andere invloeden)
- barrière voor water en vuil
- vergemakkelijkt het wassen en drogen

 

Vele varianten
Er zijn nogal wat producten te verkrijgen om je lakwerk van de auto te beschermen. We gaan er hier een aantal behandelen.

Voorbereiding
Voordat we daadwerkelijk over wax en coating gaan uitwijden is het wellicht goed om te benoemen dat een wax, sealant of coating het beste werkt op een schone ondergrond. Een wax en sealant is nog best vergevingsgezind maar een coating is veel kritischer in het aanbrengen. Om de lak schoon en vetvrij te maken bieden we dan ook ontvetters en prep aan.

Carnaubawax
De welbekende, veelal natuurlijke wax (was) is nog altijd heel populair om je auto te beschermen. De natuurlijke carnaubawax geeft een zeer mooie diepe glans, het lijkt de kleur van je auto iets te verrijken. Carnauba wax is de eigenlijk de pure vorm van wax. Wax is een gemakkelijke en vergevingsgezinde manier om je auto te beschermen. Dun aanbrengen, even laten inwerken en uitpoetsen. Ook in de voorbereiding is wax iets minder kritisch dan andere producten.  

Synthetische wax / sealant
Variaties daarop zijn bijvoorbeeld synthetische waxes, ook wel sealant genoemd. Een sealant is gemaakt op basis van synthetische producten. Met behulp van toevoegingen kan een langere stand-tijd gecreëerd worden (stand-tijd is de lengte van bescherming). Langer bescherming dus, maar het product is dus iets minder puur en sommige mensen zeggen dan ook dat ze iets minder van de glans en kleurdiepte laten zien. Er wordt wel eens gezegd dat een sealant meer reflectie maar minder kleurdiepte geeft. Voor het blote oog is dit verschil overigens minimaal. Een sealant geeft dus iets langer bescherming, over het algemeen is een sealant ook iets kritischer op de voorbereiding. Een sealant hecht het best op een vetvrije ondergrond, het vergt dus iets meer voorbereiding om een sealant goed aan te brengen. 
Het is overigens ook mogelijk om een sealant en een wax te combineren. Je zet dan eerst de sealant en topt deze af met een wax. Door de sealant heb je dus een langere bescherming, door de wax er nog bovenop te zetten krijg je alsnog ook de mooie kleurdiepte die sommige mensen missen in een sealant.


Coating
Steeds vaker komen we coatings tegen. Eigenlijk zijn dit ook synthetische producten maar dan met een aantal heel specifieke ingrediënten. Coatings zijn er ook weer in verschillende vormen en verschillende benamingen. Glascoating, sio2 coating, Graphene coating. 
Alle coatings zouden een langere stand-tijd moeten hebben dan andere vormen van bescherming. We hebben het dan over stand-tijden van een jaar of meer. Een coating vormt een harde laag op je lak. Deze harde laag moet betere bescherming bieden tegen vuil, chemicaliën, warmte en krasjes. Een coating geeft een zeer harde laag en een zeer scherpe reflectie en wordt daarom ook wel glascoating genoemd.
Een coating is echter niet vergevingsgezind en is zeer kritisch op een goed voorbereiding en uitvoering. Een slechte voorbereiding of uitvoering geeft een slecht resultaat. Het kan dan voorkomen dat de coating niet de gewenste bescherming bied, het kan echter ook voorkomen dat de coating een slecht of streperig beeld geeft. Aangezien een coating echt uithard is dit zeer moeilijk te corrigeren, waarschijnlijk zal de coating dan weg gepolijst moeten worden om de foutjes te herstellen. Alhoewel een coating dus eigenlijk de ultieme manier is om je auto te beschermen is het ook een manier die een erg nauwkeurige voorbereiding en uitvoering vraagt, zeker niet iets voor de beginners. 
Een coating heeft over het algemeen weinig onderhoud nodig toch wordt steeds vaker geadviseerd om af en toe een boosterspray of spraycoating te gebruiken om een coating voor langere tijd sterk te houden en het parelende effect sterk te houden. 

 

Hybride
Tegenwoordig komen er ook steeds meer easy to use producten op de markt die eigenschappen van een coating hebben weten te verwerken in hun product. Een echte glascoating is het dus niet maar er zitten ceramische / sio2 /graphene eigenschappen verwerkt in de producten zodat ze alsnog een lange en sterke bescherming kunnen bieden maar veel vergevingsgezinder zijn in hun voorbereiding en uitvoering. 
We hebben het hier dus eigenlijk over een Hybride vorm van bescherming. Eigenlijk zijn heel veel producten niet helemaal puur en daardoor eigenlijk een hybride vorm van bescherming. Hybride combineert de eigenschappen van verschillende soorten. Zo zijn er bijvoorbeeld ook shampoo's te krijgen waar sio2 in verwerkt is om ook meteen een (klein beetje) bescherming te bieden. Sealant en wax wordt bijvoorbeeld ook vaak gecombineerd. 

 

Persoonlijke keuze
Welke soort bescherming het beste bij jou past is heel persoonlijk. De vorm die je daarbij gebruikt ook. Bescherming is er namelijk ook nog eens in veel verschillende vormen; pasta, vloeibaar, spray-on enzovoorts. 

 

Glaze
Naast alle bovengenoemde producten bieden wij ook glaze aan, glaze voedt de lak en vult de poriën. Hierdoor worden imperfecties in de lak minder duidelijk zichtbaar, wordt kleurdiepte opgehaald en glans verhoogd. Ideaal om voor of tijdens een show je auto nog snel even bij te werken. Glaze biedt geen duidelijke bescherming en is een tijdelijke oplossing. Door je glaze nog te beschermen met een wax is de standtijd goed te verlengen.